Aktuelt

Tidenes veikontrakt

Byggeindustrien kan melde om at det er AF gruppen i samarbeid med Kruse Smith og Norconsult som skal forestå utbyggingen av 23 kilometer 4-felts motorvei på strekningen Tvedestrand-Arendal. Kontrakten er på totalt 3076 millioner kroner.

 

Morten Grongstad, konsernsjef i AF Gruppen kan endelig slippe jubelen løs!

10 meglerkjeder tatt for lokkeprising

E24 kan melde om at bruk av lokkepriser i boligmarkedet er betydelig. Det er vår oppfatning at takstmann bør vurdere og anføre boligens salgsum. Dette fordi dette bør gjøres av en uavhengig tredjepart som ikke har noen økonomisk vinning i utfallet av salget. Megler kan av salgstaktiske årsaker sette prisen både høyere og lavere enn reell salgssum. Ønsker bransjen denne kompetansen hos en tredjepart bør man fortsette å la takstmann stå for den jobben.

 

a94cd090057fc41cc9fff806930d869c

Bilde fra E24/Håkon Mosvold Larsen NTB Scanpix

Derfor bør du aldri vise finansieringsbeviset til megleren

Derfor bør du aldri vise finansieringsbeviset til megleren

«Det er som å gå til en bilforhandler å si jeg har 400 000 å handle bil for». Det kan være fort gjort og glemme i kampens hete, men det er faktisk ikke noe sjakktrekk å  formidle til selger eller dennes representanter hva du kan kjøpe for, les artikkelen på Aftenpostens nettsider:

 

Illustrasjon fra Aftenposten

Bruk en godkjent mester!


I Norge er håndverksmester en lovbeskyttet tittel gjennom Mesterbrevloven. Det er i utgangspunktet kongen som bestemmer hvem i Norge som kan bli mestere, den oppgaver er delegert til Mesterbrevnemnda som godkjenner læreplaner og mestere i Norge. Ved å benytte en godkjent mester støtter man opp om den seriøse delen av bransjen, samtidig som du kan være rimelig sikker på god kunnskap og stolthet for faget. Vi anbefaler likevel å be om referanser når du setter bort arbeid.

 

Bilde fra mesterbrevnemda.

Slik øker du verdien på din bolig


Leder i NTF Avdeling Oslo/Akershus Lasse Evensen kommer her med noen tips om hva du kan gjøre for å heve verdien på din bolig. Mange av tiltakene er typiske for byområder, men også aktuelle i vårt område

 

Bilde fra NTF

Trygge boligkjøp krever nøytrale takstmenn


Administrerende direktør i NITO Takst Espen Fuglesang poengterer betydningen av nøytrale takstmenn for å trygge bolighandelen. Vi mener det i mange tilfeller er for tette bånd mellom meglere og takstmenn. Du kan lese Espen Fuglesang sitt leserinlegg i Dagbladet her!

 

Syv av ti stoler mest på takstmannen


En undersøkelse gjort for Norges Takserings Forbund av YouGov viser at av aktørene som er involvert i en bolighandel er det takstmannen som har størst tillit. Vi vil understreke takstmannens uavhengighet, og at takstmannens honorar ikke har noen sammenheng med salgssummen, vi har således ingen interesse av hva salgssummen blir!

 

Lenke til NTF sine sider (Foto: NTF)

Makten i bolighandelen:


Mediene kan melde om en profesjonskamp mellom meglere og takstmenn, du kan følge med i debatten mellom Eiendom Norge og Norges Takseringsforbund her, representert ved henholdsvis Christian Dreyer og Are Huser. Vi mener Boligsalgsrapport bør inngå som dokumentasjon ved de aller fleste omsetninger av bolig og fritidsbolig.

 

Slik sjekker du badet!


Er du på boligjakt? Boligens dyreste rom er uten tvil badet, nyttige tips & råd om hva du skal se etter når du er på visning fra en erfaren rørleggermester.  Informativ og god artikkel på vg.no

 

Skal du bygge om kjelleren til bolig?


Det er nå lempet på kravene til blant annet takhøyde og innslipp av lys i oppholdsrom. Kravene til rømningsvei er uendret, et vindu som skal være godkjent som rømningsvei skal ha minimum innvendig fri bredde på 0,5 meter, og innvendig fri høyde på 0,6 meter.

Samtidig er det kommet skjerpede krav til radonsikring, skal du bruke kjelleren som bolig er du som huseier pliktig til å sørge for at radonkonsentrasjonen ikke er for høy. Statens strålevern har angitt 200Bq/m³ som maksgrense. Skal du foreta en radonmåling, så bør dette gjøres over en periode på 2 måneder på vinteren, målested bør være kjeller, da det er den delen av bygningen som er mot grunn som er mest utsatt for radonstråling. Vi har lagt en lenke til Sandefjords blad som har laget en artikkel om saken.

 

 

bolig i kjeller

Bilde tilhører Sintef Byggforsk.

Hold på hatten!


Ekstremværet «Tor» slår innover landet vårt med full kraft. Som forsikringstaker bør du ta dine forhåndsregler, og vær forsiktig. Ta gjerne en runde rundt huset og sjekk for løse gjenstander og hold deg innendørs!

 

 

Tor

Artikkel fra Bergens tidende. (bilde tilhører Meterologisk institutt).

 

Norges billigste boliger!


 

Synes du boligmarkedet til tider kan være en utfordring? Nettavisen kunne i forrige uke presentere boliger med utropspris på kr. 200 000 og 300 000. Det kan virke billig og forlokkende i utgangspunktet, men alt har en sammenheng. En eiendom med bygning som anses å ha oppbrukt sin levetid, også kalt «stående matjord», vil ha en negativ verdi tilsvarende det det vil koste å rive bygningen. Altså tomteverdien trukket fra kostnad til riving.

 

 

kondemnabel bolig

«Stående matjord» Foto: Nettavisen

Nå har kulda kommet!


Kulda har for alvor satt seg i distriktet nå. Ta dine forholdsregler og unngå skade. Boligen bør holdes varm. Når kulda setter inn for alvor kommer problemer som kondensering og frosne vannrør. Ved tining av frosne vannrør bør du gå varsomt frem, særlig med tanke på bruk av varme. Det finnes eksempler på branner som er startet etter tining av vannrør med for høy varme fra varmepistol. Vår anbefaling er å bruke hårføner eller varmepistol som har varmeregulator, sørg også for at aktuelt rom varmes opp. Er det for komplisert bør du kontakte rørlegger.

 

Avisa Glåmdalen har laget en fin artikkel om dette:

 

Foto: Trygg forsikring.

Foto: Trygg forsikring.

Privatmegleren etablert i Kragerø!


Privatmegleren med trioen Bjørn Helliksen, Kent Andersen og Kristoffer Bergstad har nå etablert seg i Kragerø. Vi ønsker dem lykke til!

 

privatmegleren

Foto: Privatmegleren Kragerø

Les vår brosjyre om Boligsalgsrapport her!

 

 

images

I Risør er det sau i skjærgården hele året!


Det er ikke bare takstmann som må trå varsomt i Risørs skjærgård, Risør kommune kan melde på sine nettsider at for å holde et åpent lende har man sau ute på holmene hele året, det minnes om at hunder skal holdes i bånd!

 

 

hold_hunden_i_baand

(Bildet tilhører Risør kommune)

Å bygge pepperkakehus er ikke bare bare....!


Å bygge et pepperkakehus er slettes ingenting å ta for lett på, det er faktisk så komplisert at SINTEF har laget et eget detaljblad om hvordan man bør gå frem!

 

Pepperkakehus_Astri Meidell

 

spiselige-byggverk-pepperkakehus-2012

El-takstmann mener tilstandsrapport må bli obligatorisk ved boligsalg!


El-takstmann Jon Henrik Leere sier i fra, du kan lese hans betraktninger om tilstandsrapport.

kragerobladvestmar_print

 

 

 

 

images

 

Vi er igang med arbeidet med innfasingen av den nye boligsalgsrapporten, Norges Takseringsforbund har gitt ut brosjyremateriell med god informasjon om vårt nye produkt:

 

Brosjyre:

ntf-boligsalgsrapport_ktakst

 

Faktaark:

faktaark_ktakst

 

Muligheter for bortvalg:

bortvalgark_ktakst

Slik sjekker du om det er rotter eller mus i huset!


Rotter og mus trives i samme miljøer som oss mennesker, siste.no har laget en reportasje om hvordan du bør ta dine forbehold når du kjøper bolig.

 

Sjekk om det er spor etter rotter og mus før du kjøper bolig. Bilde fra Frende/ANB

Sjekk om det er spor etter rotter og mus før du kjøper bolig. Bilde fra Frende/ANB

Økning av klimarelaterte skader!


Aftenposten kan melde om at utbetalingene fra forsikringsselskapene til klimarelaterte skader øker. Konsernsjef Helge Leiro Baastad sier at mennesker rammes av vann langt unna de tradisjonelt mest utsatte flomområdene.

 

Du kan lese Aftenpostens artikkel her!

E24: ``Ett av fire boligkjøp ender i krangel: -Må gjøre radikale lovendringer``


E24 melder at Direktør i Norges eiendomsmeglerforbund Carl O. Gjeving mener vi trenger grunnleggende endringer i avhendingsloven dersom vi skal få det høye antallet boligtvister ned, justisdepartementet på sin side ønsker å se på en lovendring i eiendomsmeglerloven som pålegger megler å tilråde selger å ta i bruk tilstandsrapport.

 

Bilde tilhører E24

Direktør i Norges eiendomsmeglerforbund Carl O. Gjeving og justisminister Anders Anundsen (E24)

 

Justisdepartementet ved statssekretær Jøran Kallmyr melder i tillegg om at de ønsker å gi takstmenn proffesjonsansvar slik advokater og en rekke andre yrkesgrupper har i dag. Det betyr at takstmann vil bli en lovbeskyttet tittel, og at han i større grad overtar selgers ansvar.

Statssekretær Jøran Kallmyr (E24)

Statssekretær Jøran Kallmyr (E24)

 

Vi mener at dette er en utvikling i riktig retning, med økt bruk av boligsalgsrapport etter NS 3600 er det sannsynlig at det går mot et lavere konfliktnivå i etterkant av en bolighandel.

NTF_medlem_logo_pos_v1_rgb

Takseringsforbundet henger med i tiden og har «shinet» opp sin webplatform, og fremstår i dag med et responsivt design.

Kragerø Biograf renoveres!


I den gamle bygningen som huser Kragerø Biograf har det lekket inn både her og der, man har også hatt betydelige problemer knyttet til mugg og sopp som følge av dette. Nå tar kommunens eiendomssjef Are Tafjord grep for å ta vare på funkisgården fra 30 tallet!

 

Kragerø kommune ser nytten av å ta vare på kinobygningen (foto Per Eckhpldt KV)

Kragerø kommune ser nytten av å ta vare på kinobygningen (foto Per Eckholdt KV)

Meglere fra sør til nord: Det har kjølnet i boligmarkedet (E24)


Fallende oljepriser og et sterkt økende prisnivå gjør sitt til å kjøle ned boligmarkedet. E24 kan melde at den største oljebyen av alle, Stavanger, har blitt hardest rammet av oljebremsen.

 

Illustrasjon fra E24

Illustrasjon fra E24

Slik kan vi få færre krangler i boligkjøpet


Her en artikkel av Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver i Norges eiendomsmeglerforbund, med noen synspunkt på hvordan vi kan få færre krangler i forbindelse med bolighandel.

 

Bilde fra VG/E24

Endringer i tomtefesteloven!


Vi har blitt oppdatert på siste nytt om endringene i tomtefesteloven. Det har skjedd mye i Høyesterett (HR) og den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen som medfører endringer i regulering av festekontrakter i Norge inngått før 1975. Vi fikk siste nytt fra advokat Kjetil Garder fra Sandvika Advokatkontor DA.

 

Kjetil Garder fra Sandvika Advokatkontor DA

Kjetil Garder fra Sandvika Advokatkontor DA

Eieren av denne muren vant frem i retten!


Den som står løpet ut vinner frem. Vi stilte som sakkyndig i denne eierskiftesaken på kjøpers side. Kjøper vant fram med krav om erstatning etter for dårlig grunnarbeid med belegningsstein og støttemurer!

 

Drammen

E18 Tangen-Aust Agder grense


E18 Kragerø

 

Snart åpner den første delen av strekningen, vi har utført foråndsregistreringer av eiendommene som ligger inntil veistrekningen.

 

Du kan se Statens vegvesen sin animasjon av veistrekningen slik den skal se ut når den er ferdig.

Søppelbrann spredte seg - to hus brant ned i Risør


(Bilde fra TV2)

(Bilde fra TV2)

 

TV2 kunne melde om denne saken fra Risør, dette var en bagatellmessig søppelbrann som kom ut av kontroll!

FBI Forbrukerinspektørene 26.08.2015

 

Honnør til Camilla Lindblad som stod løpet ut og vant frem med sin sak, hun understreker også at det har kostet. Med en god boligsalgsrapport og insentiver i bransjen som fører til at takstmann kan gjøre jobben sin uten å frykte at han mister oppdrag, kan vi gjøre en bolighandel til en trygg og forutsigbar opplevelse.

 

Du kan se reportasjen her! 

Norges første fengselsdom for ulovlig bygging i strandsonen


Tiden da en fikk en pekefinger og ubetydelige sanksjoner er forbi, NRK Østfold kan melde om Norges første fengselsdom for ulovlig bygging.

 

Du kan lese artikkelen her!

-Vi er tryggere når vi kjøper bruktbil en brukt bolig


Moss Avis her med et interessant synspunkt fra Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), som mener at vi bør vurdere en periodisk kontroll på hus, på linje med det vi gjør annet hvert år med bilen. Vi tror kanskje dette virker noe urealistisk.

 

Bilde fra Moss Avis

Bilde fra Moss Avis

Obligatorisk tilstandsrapport


Det går mot obligatorisk tilstandsrapport ved avhending av bolig. Dette vil iverksettes ved en oppdatering av dagens avhendingslov, sannsynligvis i løpet av 2016. Vi har sett fram til dette i lenger tid, da vi ser at dokumentasjonen som følger med avhending av bolig er av svært varierende kvalitet og omfang.

 

Du kan lese mer om regjeringens reform for en tryggere bolighandel her!

Besøk hos Brødrene Dahl 16.09.2015


 

Sammen med NTF avd. Telemark hadde vi en kjempefin dag med forelesning i kompetansesenteret til Brødrene Dahl i Larvik, dagen ble avsluttet med omvisning i Multikomforthuset.

 

Du kan lære mer om Multikomforthuset her!

Ny Boligsalgsrapport (BSR)


Første september relanseres Boligsalgsrapport (BSR) etter NS 3600. Dette er et suverent verktøy for å oppnå en tryggere bolighandel. En del av regjeringens reform for en tryggere bolighandel er at teknisk tilstandsrapport skal inngå ved avhending av bolig, og da pekes det på NS 3600 som er utarbeidet av en samlet bransje.

Her er noen lenker til aktuelle saker som har vært publisert i mediene den siste tiden om utviklingen i takstbransjen:

 

E24 «Vil holde takstmenn økonomisk ansvarlig».

 

E24 «I Danmark er dette forbudt».

 

NRK: «Meglere ber takstmenn lyve».

 

NRK: «En av to boligkjøpere får penger i retten etter å ha blitt avvist».

 

Kragerø Blad Vestmar: «Skal du kjøpe bolig?»

Kragerø Blad Vestmar 08.05.2015


Det hender pressen tar kontakt og spør oss om råd, da synes vi selvsagt det er hyggelig og svare!

 

-Tak er viktig

Kragerø Blad Vestmar 29.03.2015


Vi fikk besøk av Per Eckholdt fra lokalavisa!

 

I dette kontorfellesskapet har de glede av hverandre

Huskeliste før takstmann kommer:


For å sikre god kvalitet på vårt arbeid, og en god arbeidsflyt, er det fint om følgende dokumenter er klare når vi kommer:

  • Forsikringsbevis
  • Offentlige avgifter
  • Ved utførelse av Boligsalgsrapport (BSR) vil vi også ha selgers egenerklæring ferdig utfylt. Egenerklæringen kan du laste ned og skrive ut her: ntf_egenerklering-2015

Har du spørsmål eller klage knyttet til arbeid utført av oss kan dette vurderes av klagenemnd for takstmenn, dette vil du finne informasjon om i lenken under:

Vi er organisert i Norges Takseringsforbund, som er landets største fagmiljø på området. Du vil finne informasjon om NTF i lenken under:

For skjemaer for byggesøknader, veiledninger til teknisk forskrift m.m.: